Jarzyny, bulion warzywny i przyprawy kuchenne – kiedy dodać do zupy?

Zupy to jedne z najstarszych potraw świata. Ich przygotowanie nie jest trudne, a dzięki dodaniu warzyw, mięsa oraz przypraw mogą stanowić sycący i pożywny posiłek pełen ważnych dla zdrowia makro- i mikroelementów. Kiedy warto dodać do zupy gotowy bulion warzywny i przyprawy kuchenne, by jak najlepiej podkreślić jej wyjątkowy smak? Podpowiadamy!

Bulion warzywny i mięsny do potraw

Aromatyczne buliony są ważnym składnikiem wielu potraw przygotowywanych w różnych kuchniach świata. Na intensywnym w smaku wywarze warzywnym, mięsnym lub mieszanym opiera się wiele zup, kremów, sosów, zapiekanek oraz dań głównych. Pachnący bulion można ugotować samemu lub – do przygotowania bardziej złożonych dań – wykorzystać dostępne w sklepach kostki rosołowe będące koncentratem łączącym wywar i przyprawy kuchenne. Gotowe kostki wystarczy jedynie rozpuścić we wrzącej wodzie, ewentualnie drobno rozkruszyć do przygotowywanego sosu, marynaty czy mięsa.

Pyszne zupy na bulionie

Bulion warzywny nie tylko doskonale podnosi walory smakowe całej potrawy, ale także pozytywnie wpływa na jej aromat i kolorystykę. Zawarte w nim przyprawy kuchenne, np. sól, pieprz, warzywa oraz zioła, zamieniają proste danie w prawdziwy festiwal smaków, rozpieszczający kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych niejadków. Na takim wywarze warto przygotować popularną w tradycyjnej kuchni polskiej zupę ogórkową, jarzynową czy uwielbianą przez dorosłych i dzieci pomidorówkę. Bulion warzywny lub mięsny dodaje się również na początku przygotowywania gęstych kremów, np. z marchwi, leśnych grzybów, kalafiora, dyni czy zielonego groszku.

Najpopularniejsze przyprawy kuchenne do zupy

Przyprawy kuchenne towarzyszą ludziom od stuleci i mają ogromny wpływ na smak i wygląd dań mięsnych, sałatek, zup czy słodkich deserów. Niekiedy wystarczy zaledwie szczypta, by przeciętne danie szybko nabrało zupełnie nowych walorów smakowych, zapachowych oraz wizualnych. Ponadto wiele z nich pełni dodatkowe funkcje, np. pobudza apetyt, konserwuje potrawy, a nawet działa leczniczo. Na straganach lub sklepowych półkach można się spotkać z przyprawami jednoskładnikowymi (np. mielona słodka papryka, kminek, otarty majeranek) oraz mieszankami charakterystycznymi dla konkretnego rodzaju potraw lub wybranej kuchni, np. orientalne curry, włoskie zioła prowansalskie, marokańskie ras el hanout czy niezwykle aromatyczna mieszanka do piernika. Warto wiedzieć, że do przypraw zalicza się również m.in. bakalie, cukier, miód, octy, musztardę, majonez oraz keczup.

Niektóre przyprawy kuchenne, np. kminek, liść laurowy, majeranek czy sól, dodaje się do zupy lub dań głównych już na samym początku przygotowania, inne mają jedynie podkreślić smak gotowej już potrawy. Tuż przed zaserwowaniem wybranego dania na stół można je oprószyć mielonym pieprzem, skropić octem lub doprawić wybranym sosem.