Kasza jaglana w polskiej kuchni

Kasza jaglana bije rekordy popularności. Jej tradycja w polskiej kuchni jest bardzo długa, ale wcześniej nie była często spożywana – większość z nas jadała ją w święta. Jednak razem z trendem na zdrowe odżywianie nastała moda i na kaszę jaglaną. Poznaj jej wartości odżywcze i przekonaj się, jak bardzo jest wszechstronna.

Proso to jedno z najstarszych zbóż uprawianych m.in. w Azji. Dzięki właściwościom zdrowotnym i wysokiej wartości odżywczej zyskuje coraz większe uznanie. Produkuje się z niego kaszę jaglaną.

Ze względu na jej właściwości, prostotę w przyrządzaniu, lekkostrawność i smak jest nazywana królową kasz. Rośnie świadomość kulinarna, zaczyna nam zależeć na zdrowym trybie życia, stąd zainteresowanie kaszami.

Kasza jaglana – wartości odżywcze

Kasza jaglana ma liczne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim oczyszcza organizm z toksyn, pomaga w przypadku chorób wątroby, trzustki, nerek i jelit. Jest bogata w substancje mineralne – jak m.in. żelazo, fosfor, wapń, potas i lecytyna. Zawiera też krzem, który wpływa korzystnie na kondycję włosów, skóry i paznokci, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Poza tym kasza jaglana obniża poziom cholesterolu i jako jedyna kasza jest zasadotwórcza.

Jej popularność wzrosła też z tego względu, że jest bezglutenowa i lekkostrawna. Często sięgają po nią osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego. Oprócz tłuszczów i węglowodanów ma też spore ilości białka o wysokiej strawności. Dostarcza do organizmu wartościowe aminokwasy – jak metionina, leucyna i izoleucyna, a także witaminy z grupy B.

Kasza jaglana w kuchni polskiej

Jaglana ma charakterystyczny, lekko orzechowy smak. W polskiej kuchni bywa wykorzystywana w wielu daniach – na słodko lub w wersji wytrawnej. Oto kilka kulinarnych inspiracji.

Jaglanka na słodko. Kasza jaglana może być gotowana na mleku krwiom albo roślinnym i podawana jako śniadanie. Można do niej dodać m.in. świeże owoce, bakalie, miód, cynamon, kurkumę czy orzechy i nasiona.

Kaszotto z kaszy jaglanej. Kaszę gotuje się w bulionie i dodaje do niej na przykład warzywa i mięso. To sycące i smaczne danie inspirowane risotto.

Kotlety z kaszy jaglanej. Kasza jaglana może być używana do przygotowania kotletów wegetariańskich. Można je usmażyć lub upiec w piekarniku.

Farsze z kaszy jaglanej. Kasza jaglana sprawdza się też jako składnik nadzienia w polskiej kuchni – m.in. do gołąbków czy pierogów.

Mąka jaglana. Można też zmielić ją na mąkę i przygotować z niej naleśniki, gofry, placki, omlety, ciasta czy inne wypieki. Bywa też dodawana do smoothie czy budyniu, przyrządzisz z niej także napój jaglany czy inne wyroby.