Dlaczego warto jeść produkty lokalne?

lekarka

Dość mocno (i chyba trochę za bardzo) polubiliśmy się z asortymentem dużych hipermarketów. Na sklepy należące do tej grupy natykamy się dosłownie wszędzie, zawsze możemy do nich zajść i za każdym razem jesteśmy w stanie zrobić w nich stosunkowo tanie zakupy.

Kostka żółtego sera kosztuje nas zaledwie pięć złotych, mleko – trzy złote, a pomidory na promocji nie więcej niż osiem złotych za kilogram, podczas gdy jedzenie lokalne zawsze okazałoby się przynajmniej dwukrotnie droższe, a może i jeszcze droższe. Na „marketowych” zakupach niby więc oszczędzamy, ale jest to jedynie oszczędzanie pozorne, odczuwane wyłącznie w momencie robienia zakupów, albowiem to ono doprowadza do tego, że coraz bardziej rujnujemy swoje zdrowie i potem wydajemy coraz więcej pieniędzy na zabiegi, lekarzy, suplementy diety i same leki. A czy nie powinno być odwrotnie? Ktoś kiedyś powiedział, że to jedzenie jest dla nas najlepszym lekarstwem. To ono jest w stanie działać na nas profilaktycznie i chronić nas przed chorobami, jeżeli tylko będzie mieć odpowiednią wartość.

To my podejmujemy tutaj decyzje. My decydujemy o tym, czy chcemy wydać sto złotych na jedzenie ekologiczne, licząc się z tym, że za tę cenę nie napełnimy całego koszyka, czy jednak wolimy przeznaczyć tą stówkę na zakupy w markecie, które pozwolą nam na pozyskanie przynajmniej dwukrotni większej liczby produktów. Więcej nie znaczy jednak lepiej. A naprawdę lepiej kupić jednego porządnego pomidora, który nie będzie pryskany i zachowa swoje wartości odżywcze, niżeli kupić trzy pomidory z marketu, które nijak nie okażą się ani zdrowe, ani nawet smaczne, bo podczas ich konsumpcji nieraz poczujemy się tak, jak gdybyśmy jedli papier. Od marketowych warzyw i owoców zwykle nie wyzdrowiejemy, więc nie ma sensu ich kupować, no chyba że jakimś cudem one nam smakują. Starajmy się więc wybierać to lokalne jedzenie. Szukajmy dobrych zakładów mięsnych, targowisk i giełd. Bierzmy jedzenie od lokalnych sprzedawców.

Zakupy w postaci fachowej diety z zakresu zdrowia, diety i chorób może Ci też udostępnić Rynek Farmaceutyczny.