Przyprawy korzenne na jesienne wieczory

Jesień najczęściej kojarzy się z kolorowymi liśćmi, kasztanami, niskimi temperaturami i coraz krótszymi dniami. Jednak przygnębiający nastrój oraz wszechobecny chłód to także świetna okazja do tego, aby sięgać po typowe dla tej pory roku aromaty. Ukryte są one między innymi w imbirze, cynamonie, kurkumie i goździkach, które można dodawać do wielu dań oraz napojów. Dzięki temu jesienne wieczory można spędzić naprawdę smacznie. Już teraz poznaj przykłady najpopularniejszych przypraw korzennych, które pomogą Ci się rozgrzać i urozmaicą przygotowywane przez Ciebie potrawy.

Imbir – dlaczego warto po niego sięgać?

Jedną z propozycji jest imbir, dla którego charakterystyczne są orzeźwiające, choć dość ostre nuty smakowe. Można używać go w świeżej postaci, jak i w zmielonej formie. Jeśli chce się zadbać o swoją odporność, warto dodawać go do herbaty lub ziołowych naparów – to składnik, który świetnie działa na gardło. Jest on również składnikiem obiadowych dań wytrawnych, na przykład tych z kuchni azjatyckiej, ale i nie tylko. Świetnie komponuje się z mięsem lub rybami, podkreśla także aromat sosów i dipów.

Jeśli połączysz imbir z miodem, cytryną, czosnkiem i cebulą, a następnie schowasz go w lodówce na kilka godzin, stworzysz syrop dla całej rodziny, po który warto sięgać w czasie jesienno-zimowych infekcji.

Cynamon – w czym tkwi jego fenomen?

W Polsce ogromną popularnością cieszy się cynamon (w postaci sproszkowanej lub zwiniętej kory) o charakterystycznym smaku i wyrazistym zapachu. To obowiązkowy element szarlotki oraz wielu innych deserów. Szczyptę tej przyprawy warto dodawać także do owsianki, jaglanki, budyniu, jogurtu, czy kaszy manny.

Kurkuma – idealny dodatek do dań wytrawnych

Kurkuma jest nie tylko zdrowa, ale i pozytywnie wpływa na walory estetyczne dania, zabarwiając posiłki na kolor żółty. Szczególnie popularne jest wykorzystywanie jej do przygotowywania posiłków, w których główną rolę odgrywa makaron lub ryż. Przyprawa ta jest uznawana za leczniczą – ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Goździki – zachwyć się ich wyjątkowym aromatem

Z okresem jesienno-zimowym niezaprzeczalnie kojarzą się również goździki. Duże znaczenie mają tutaj znajdujące się w niej olejki eteryczne. Przyprawa ta najlepiej sprawdzi się w gorącej herbacie, kompocie, a także grzanym piwie i winie. Często można ją spotkać także w towarzystwie duszonego i pieczonego mięsa. Ponadto pasuje do domowych wypieków oraz deserów. Jeśli wetkniesz goździki w skórkę pomarańczy, cytryny lub innych cytrusów, zyskasz oryginalną, piękną i aromatyczną dekorację Twojego domu.

Korzenne przyprawy – odkryj aromaty kojarzące się z jesienią

Wskazane powyżej kojarzące się z jesienią przyprawy korzenne to jedynie przykłady. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby postawić również na szafran, gałkę muszkatołową, kardamon, anyż, ziele angielskie czy wanilię. To, na który składnik się zdecydujesz zależy tylko od rodzaju posiłku, który chcesz przygotować oraz Twoich indywidualnych upodobań smakowych.

Źródło zdjęć: freepik.com